Homlokzat festése – KISOKOS

Az épületek külső falai is folyamatos gondozást igényelnek, csak úgy mint a belső falak. A kisebb hibák kijavításának az elhanyagolása miatt ilyen esetekben már nemcsak a külső falak festését kell elvégezni, hanem a vakolatleverődések, leválások kőműves munkáival is számolni kell, ami meghosszabbítja a felújítást. Az omladozó vakolat amellett, hogy nem túl esztétikus, esetenként még életveszélyes is lehet, ami miatt gyors javítást igényel.

Mit tegyünk a már laza vakolatrészekkel?

A már laza vakolatrészeket le kell verni, sőt az épnek látszó felületből is érdemes féltenyérnyit eltávolítani, amivel megteremthető a kijavítandó rész folytonossága. A hibás szakaszt általában tégláig le kell verni. Alapos tisztítás után a foltokat mélyalapozóval kell bekenni, majd jöhet a levert rész javítóhabarcsos feltöltése.

Rádolgozni nem szabad, hiszen a minden rákerülő réteg stabilitása az előző réteg állapotától függ.

A foltokat kőműves kanállal bőven felcsapott anyaggal, majd azt elsimítva lehet szintbe hozni. A javítóhabarcsba mindig tapadásjavítót is kell keverni. A javított részek anyagának kiszáradása után következhetnek a foltozások, és az egész falfelület átszínezése a fal leendő színéhez hasonló hígított festékkel illetve színezett mélyalapozóval.

Ezt a folyamatot már festőhengerrel is lehet végezni. A nem túl magas falazatoknál toldónyélre erősített hengerrel dolgozva mellőzhető a létra használata, ám magasabb épületeknél alkalmi vagy szilárd állványzatra is szükség lehet. A színezett mélyalapozó előnye, hogy így kevesebb fedőfestékre lesz szükség a színre festéshez, és a szín miatt jól követhető, mely részeket vontuk már be. Ez még persze meglehetősen foltos felületet ad, de nem kell megijedni, majd a fedőfesték egyenletessé teszi a bevonatot.

Mit tegyünk, ha a rossz szigetelés okozza a lábazati vakolat leválását?

Gyakori hiba az épületek lábazatán a rossz szigetelés miatti vakolat leválása. Javításához olyan javítóvakolatokat kell használni, amelyek szálerősítésűek, vízszigetelők és páraáteresztők. A felületek letisztítása és befröcskölése után már besimítható a javítóhabarcs, amelynek száradása után át lehet festeni kimondottan a lábazatokra készült festékek valamelyikével. Változatos színekben szerezhetők be.

Mivel a külső felületek meghatározó jelleget adnak az egész épület megjelenésének, ezért érdemes festék kiválasztásakor az esetleges eltérő színű falrészek kialakítására is gondolni. Ezt megvalósíthatjuk osztott sávokkal elválasztva, vagy akár csak az ablak és ajtónyílások eltérő színű festett keretezésével is.

Mennyi festékre lesz szükség egy kőporos vakolat átfestéséhez?

A kellő mennyiségű falfesték kiszámításakor a falazatok strukturáltságát is figyelembe kell venni, mert a festékek kiadósságát mindig sima falakhoz adják meg. Egy kőporos vakolat átfestéséhez pl. a megadottnál sokkal, akár 1/3-nyival több festékre lesz szükség. Ha pedig kevert színű falfestéket használunk, akkor utólag nem mindig sikerül pontosan azonos színt kikevertetni. Jobb tehát, ha ráhagyással számítjuk ki a festék mennyiségét, a maradékot pedig eltároljuk a későbbi javítások eltüntetéséhez.

Forrás: ezermester.hu

Keresés a weboldalon